Podvodna reševalna služba

Jacques Yves Cousteau je napisal v Svetu tišine: »Včasih lahko majhen dogodek preobrne naše življenje, če imamo srečo, da se tega zavedamo, …«. To se je zgodilo vsem nam potapljačem, ko smo si verjetno še kot otroci nadeli masko in pod vodo odprli oči.Pred nami se je pokazal novi svet v vsej svoji veličini in nas z svojo lepoto prevzel za vse življenje.Takrat še nismo vedeli, samo čutili smo lahko, da je to tisto za kar smo prišli na ta svet in se bo potapljanje vleklo skozi naše življenje kot nekakšna rdeča nit. Vedeti morate, da če človek ljubi naravo in potapljanje, lahko povsod najde lepoto, pa čeprav je ta tudi kdaj povezana z delom podvodnega reševalca.

Kot ima vsaka stvar svoj začetek, tako ima tudi razvoj potapljanja in s tem tudi reševalna enota v Prekmurju svoj začetek.


Razvoj PRS v Prekmurju lahko razdelimo na tri obdobja:

- prvo obdobje od 1973 do 1983

- drugo obdobje od 1984 do 1997

- tretje obdobje od leta 1998 do danes


Za samo prvo obdobje, se lahko pohvalimo, da ustanovitev prve podvodne reševalne enote v Murski Soboti, sega že v leto 1973, medtem ko se je v Sloveniji prva oblika organiziranja podvodne reševalne službe pojavilo komaj 1974 leta.Tistega leta se je, pod okriljem Gasilskega društva iz Murske Sobote, zbrala skupina ljubiteljev morja, ki so dejansko zaorali ledino na področju potapljanja v Pomurju. Na koncu tečajev je enota tvorila 8 potapljačev, kar je bilo kar lepo število glede na oddaljenost Prekmurja od morja.




 
Nazaj